Kaupunkikaruselli (1990-2000)

Yleensä valokuvaajat kaivavat kameran esille, kun jotain poikkeuksellista tapahtuu, kun löytyy esteettisesti viehättävä kohde tai kun tarjoutuu tilaisuus nostalgiaan. Arkea ei nähdä kuvaamisen arvoisena. Nämä kuvat tekevät poikkeuksen. Olen valokuvannut Helsingin arkipäivää katutasolta kymmenen vuoden ajan vuosina 1990-2000. Tänä aikana olen kävellyt kaupungilla kameran kanssa noin 2000 km ja kuluttanut vajaan kilometrin filmiä.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Dogma Foto

Kuvatessa olen noudattanut DOGMA FOTO-sääntöjä, jotka kirjoitin Lars Von Trierin DOGMA 95 sääntöjen innoittamana.

1. Kuvaa sitä ympäristöä, jossa itse elät. Älä etsi eksoottista, poikkeuksellista ja esteettistä, vaan keskity kuvaamaan arkea ja tavallista.

2. Lavastaminen ja kaikenlainen muu keinotekoinen kuvan rakentaminen on kielletty.

3. Kuvattavia ei saa asetella mitenkään, eikä heitä saa pyytää tekemään mitään. Kuvaus on pyrittävä tekemään kuvauskohteiden sitä havaitsematta, jotta ei vaikutettaisi heidän käyttäytymiseensä.

4. Kuvatessa ei katsota kameran etsimen läpi, vaan sommittelu tehdään arviolta. Kuvaaminen suoritetaan ilman jalustaa käsivaralta, mutta kuitenkin terävyyteen pyrkien.

5. Kamerassa käytetään laajakulmaobjektiivia, mutta ei suotimia tms. Keinovalon käyttö ei ole sallittua. Kuvan digitaalinen muokkaaminen on kiellettyä lukuun ottamatta pölyjälkien yms. poistoa.

6. Kuvia ei saa rajata jälkikäteen, vaan koko negatiivin ala on vedostettava.

7. Kuville annetaan nimet, jotta kertovat kuvauspaikan ja -ajan, mutta eivät muulla tavoin ohjaa tulkintaa.

Lasipalatsissa 9.3.-9.4.2000 pidetyn näyttelyn saamaa palautetta.

Yhteystiedot

Sami Karjalainen
sk-X-korento.net
Korvaa -X- @:llä

Linkit