Kuinka pitää hyvä esitys?

Kuinka pitää hyvä esitys?
Piirros: Satu Karjalainen

Valokuvaukseen kuuluu olennaisena osana omien kuvien esittäminen. Luontokuvia näytetään yleisimmin erilaisissa diaesityksissä.

Kolme tärkeintä ohjetta hyvän esityksen pitämiseen ovat seuraavat: selvitä mikä kuulijoita kiinnostaa, valmistaudu hyvin ja älä venytä esitystä liian pitkäksi.

Pidempi versio ohjeistosta voisi olla seuraavanlainen:

1. Ole paikalla ajoissa ja laita laitteistot valmiiksi ajoissa. Älä kuluta toisten aikaa turhaan. Jos sinulla on 100 kuulijaa ja tärväät jokaiselta 15 minuuttia, se tekee yhteensä 25 tuntia. Onko se missään suhteessa siihen, kuinka paljon käytit aikaa oman esityksesi valmisteluun.

2. Pidä esityksesi pituus kohtuudessa. On hyvin harvinaista, että esitys on liian lyhyt. Liian pitkät esitykset ovat tavanomaisia. Älä kuluta toisten aikaa enempää kuin sinulla on sanottavaa. Valitse vain esityksen kannalta olennaisimmat kuvat. Älä näytä yhtä kuvaa liian kauan, mutta kuitenkin riittävästi. Varmaa on, että kuulija ei pidä esitystä hyvänä, jos hän on pitkästynyt. Pimeässä huoneessa huonolla penkillä istuminen on tuskastuttavaa tylsistyneenä.

3. Muista kohderyhmäsi. Eri asiat kiinnostavat eri ihmisryhmiä, ja toiset tilaisuudet ovat vapaamuotoisempia kuin toiset. Kameraseuran kokouksessa pidettävän esitelmän tulee olla erilainen kuin yleisölle avoimen esityksen. Luonnonsuojeluyhdistyksissä ollaan kiinnostuneita erilaisista asioista kuin yrityksen juhlissa. Luonnonvalokuvaajat muodostavat oman erityisen ja hyvin valistuneen joukkonsa.

4. Mieti miten kokoat esityksesi. Voisiko kuvat järjestää muutoin kuin kronologisesti? On tylsää, jos kaikki esitykset kulkevat aamusta iltaan tai keväästä kesän ja syksyn kautta talveen. Toinen luontokuvaesitysten pahe on ylisentimentaalinen musiikki. Voisiko esityksen rakentaa normaalista poikkeavalla tavalla?

5. Älä kohdista esitystä pienelle sisäpiirille, jos se muodostaa yleisöstäsi vain pienen osan. Kunnioita kaikkia kuulijoitasi.

6. Jaa tietoa. Ihmiset ovat kiinnostuneita oppimaan. Sinulla on annettavaa omasta aiheestasi. Älä puhu ympäripyöreitä, se ei kiinnosta ketään.

7. Sano mielipiteesi. Oma persoonasi saa näkyä. Yleisö koostuu ihmisistä, jotka ovat kiinnostuneet muista ihmisistä.

8. Älä takerru yksityiskohtiin. Kuvaukseen liittyvät tekniset yksityiskohdat kiinnostavat kuulijoita, mutta ei niin paljon, että ne tulee mainita jokaisen kuvan kohdalla erikseen.

9. Jännittäminen on luonnollista, eikä se yleensä näy päälle päin. Ja jos näkyykin, niin sillä ei ole merkitystä. Jännittämistä pystyy vähentämään hyvällä valmistautumisella.

10. Älä luota teknisiin välineisiin, vaan varaudu pahimpaan. Jonkinlainen varajärjestelmä olisi hyvä olla olemassa. Muista myös puhdistaa diat.

(Kirjoittaja rikkoo itse useita edellisistä säännöstä, eikä puhuessaan uskalla katsoa yleisöön ja unohtaa esityksen ajaksi kädet taskuihin.)


(Julkaistu Luontokuva-lehdessä vuonna 2003)