Ohjeita taidekritiikin kirjoittajalle

Pyri ymmärtämään taiteilijan lähtökohdat ja tavoitteet. Kirjoita niistä teoksista, jotka kiinnostavat sinua. Älä niistä, joihin sinulla ei ole mitään suhdetta.

Pyri paljastamaan teoksen todellinen luonne. Keskity olennaiseen, älä takerru yksityiskohtiin. Suhteuta työ perinteeseen, nykyhetken tilanteeseen sekä tekijänsä aikaisempaan tuotantoon.

Älä kirjoita ympäripyöreitä, se ei kiinnosta ketään. Jaa tietoa. Kerro oma tulkintasi. Sano mielipiteesi. Oma persoonasi saa näkyä. Lukija on ihminen, joka on kiinnostunut muista ihmisistä.

Tiedosta kohderyhmäsi ja kirjoita selkeää, helposti ymmärrettävää tekstiä. Vaikea terminologia saattaa osoittaa oppineisuuden, mutta ainakin se paljastaa puutteet kirjoittajana. Asiantuntemus ja ymmärrettävyys eivät sulje toisiaan pois.

Opasta lukijaa taiteen kielen ja ilmaisun tuntemuksessa.

Kirjoita lyhyesti. Älä kuluta toisen aikaa enemmän kuin sinulla on sanottavaa

Muista, että palvelet lukijaa, et taiteilijaa tai taidemaailmaa. Älä anna henkilösuhteiden, rahan, vallanhalun tms. vaikuttaa siihen, mitä kirjoitat. Älä suhteuta palstamillimetrejä siihen, kuinka suurella rahalla näyttely tai muu teos on tehty tai kuinka hyvin se on markkinoitu. Lähtökohta olkoon ennemminkin teoksen taiteellinen merkittävyys tai yleinen kiinnostavuus.

Seuraa aktiivisesti taiteen kenttää ja informoi yleisöä nopeasti erityisen hyvistä töistä. Näin erityisesti, jos kyseessä on uusien, vielä tuntemattomien tekijöiden työt, jotka jäisivät muuten vähälle huomiolle.

Kritiikki saa olla kovaa, mutta ei pahansuopaa.

Ohje taidekritiikin lukijalle (koskee myös taiteilijaa itseään)

Älä unohda, että kyseessä on vain yhden henkilön subjektiivinen arviointi.


(Kirjoitin tekstin joskus 1990-luvun lopulla.)