Kirja

Suomen heinäsirkat ja hepokatit

Kirjan esittely Tammen sivuilla ja pdf-muotoinen esittelysivu (0,4 MB)

Nayte kirjasta (kansi + kuusi sivua) pdf:nä (1,6 MB)

Suomen kirjataiteen komitea valitsi kirjan Vuoden kauneimpien kirjojen joukkoon. Raadin perustelut: "Sami Karjalainen on malttanut houkutella kaikki Suomen 32 heinäsirkka- ja hepokattilajia muotokuvaan. Otukset näyttäytyvät persoonallisuuksina - hurmureina, veijareina ja ilkimyksinä. Mehevät miljöökuvat ovat huikean kauniita ja havainnollisia. Kirjan muoto on riittävän suuri hienoille kuville, mutta myös sopivan pieni otettavaksi mukaan mökille tai luontoon. Tarkoituksenmukainen taitto ja erinomaisen laadukas painotyö kruunaavat lopputuloksen. Edellinen alan teos julkaistiin vuonna 1916. Kannatti odottaa!"

Kirjan sisältöä

 • Perustiedot: rakenne, kehitysvaiheet, ravinto, viholliset, elinympäristöt jne. (yhteensä noin 60 sivua)
 • Lajiesittelyt (32 lajia): tuntomerkit, koko, elinympäristö, yleisyys, ääntely, levinneisyys, erityistä (2-4 sivua/laji, yhteensä noin 110 sivua)
 • Lajiesittelyjen kuvitus: 2-6 luontovalokuvaa/laji, valokuvia rakenteellisista yksityiskohdista, levinneisyyskartta, siritysdiagrammi
 • Erillinen määrityskaava piirroskuvitettuna
 • Kutsulaulujen määrityskaava
 • Esiintymisaikataulukko
 • Maakuntalevinneisyystaulukko
 • Lähialueiden lajien (15 kpl) esittelyt sisältäen mm. kaikki Ruotsin ja Norjan lajit
 • Katsaus suorasiipisten tutkimukseen ja julkaisuihin Suomessa
 • Katsaus kansanperinteeseen
 • Harrastusohjeet (äänittäminen, ultraäänidetektorin käyttäminen ym.)
 • CD-levyn äänitysten tarkat tiedot
 • Aiemmin käytettyjen tieteellisten nimien taulukko
 • Kaikkien lajien pienet kuvat yhdellä aukeamalla (sisällysluettelossa)
 • Lajiryhmien edustajat 1:1 -koossa (liepeessä)
 • Elinympäristökuvat
 • English summary
 • Yli 200 luontovalokuvaa


Kirjasta sanottua

Huh huh! Onpa todella syntynyt upea kirja heinäsirkoista ja hepokateista tarkkoine kuvauksineen ja upeine värikuvineen. Jos heinäsirkat eivät ole kiinnostaneet niin tämän jälkeen kiinnostavat. Tätä voisi sanoa jo täydellisyyttä hipovaksi teokseksi. Ja miten hienoja valokuvia. Upeaa! Tosi korkeatasoinen kirja, myös paperilaadultaan. Valokuvat tekevät aiheesta todellisen elämyksen. (Luontoharrastaja Keski-Suomesta)

Karjalainen tekee huiman perusteellisia kirjoja ötököistä. Tällä viikolla tuli ulos Suomen heinäsirkat ja hepokatit (Tammi). Siitä odotetaan samanlaista tykkimenestystä kuin mitä oli seitsemän vuotta sitten ilmestynyt ja nopeasti loppuunmyyty Suomen sudenkorennot (Tammi). Kuvitus on loistelias. Tekstiä on runsaasti, ja se on erinomaisen tietopuolista. (Tuomas Manninen, Ilta Sanomat 21.3.2009)

Excellent book, with not only scientific, but also high artistic value. Each species is well described and illustrated by many nice photographs and sounds on CD. Congratulations Sami, your book is the finest about Orthoptera I've seen! (Petr Kocarek, Czech Republic, kirjoittajan kotisivut: www1.osu.cz/orthoptera)

Niin syntyi keväällä ilmestynyt, huikein valokuvin varustettu kirja Suomen heinäsirkat ja hepokatit. Kyseessä on ensimmäinen tyhjentävä teos aiheesta. (Marko Leppänen, Helsingin Sanomat 3.8.2009)

Teos muistetaan varmasti kymmenienkin vuosien päästä. Uskon, että kaikki kirjan käteensä saavat ihastuvat ikihyviksi! (Pertti Kanerva, Ykköset 29.7.2010)

Sami Karjalainen sai tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon upeasta esikoisteoksestaan Suomen sudenkorennot (Tammi, 2002), eikä uusi teos jää edeltäjästään jälkeen. Etenkin sirkkalajien kirjavuuden ja erityispiirteet esiin tuomien kuvien katsomisen ja cd:n kuuntelun jälkeen tutuilla kedoilla ja niityillä käyskentelee uusin ja tarkkaavaisin mielin. (Pekka Wahlstedt, Demari 11.5.2009)

Sitkeän kirjailija-kuvaaja-äänittäjän työlle voi odottaa kiitosta. Arvostelijan on vaikea päättää, mikä osuus kirjasta olisi ylitse muiden. Teksti, kuvat ja äänite tuntuvat täydentävän toisiaan yhdenvertaisina osioina (Laura Ihalainen, Maaseudun tulevaisuus, Mökkiläinen, 29.5.2009)

Sami Karjalaisen Suomen heinäsirkat ja hepokatit on erinomainen opas, joka esittelee perusteellisesti kaikki meillä tavatut 32 lajia ja lisäksi 15 lähialueiden lajia. Jopa siritykset ovat kirjan mukana cd-levyllä. (Mattias Tolvanen, Me 8/2009)

Laadukkaalle paperille painettu kaunis kuvakirja avaa maamme luontoon uudenlaisen ikkunan. Karussa ympäristössä elävä eläimistömme on rikkaampi kuin ensi näkemältä voisi luulla. (Perheiden ABC, 4/2009).

Jos tämä kirja ei ole tänä vuonna Tieto-Finlandia-ehdokkaana, niin ihmettelen! Sami Karjalainen on koonnut visuaalisesti upean, tietoa tihkuvan ja vielä miellyttävästi luettavan kirjan. (AS, Vene 6/2009)

Suomen heinäsirkat ja hepokatit yhdistää määritysoppaan ja esteettisesti lumoavan yli 200 kuvan valokuvateoksen. Kyseessä on ensimmäinen kattava teos maamme suorasiipisistä. (Marko Leppänen, Yliopisto 6-7/2009)

Tunnen olevani kuin Liisa Ihmemaassa, kun katselen Sami Karjalaisen ottamia lähikuvia kirjasta Suomen heinäsirkat ja hepokatit. Soittoniekkojen värien ja muotojen kirjo yllätää (Ritva Kupari, ET 5.8.2009)

Sami Karjalainen on onnistunut jälleen tekemään mestäriteoksen, joka muistetaan vielä vuosikymmenienkin päästä. (www.luonnossa.net)

Kirjan valokuvat ovat kohteisiinsa nähden huikeita! Odotukseni kirjasta olivat kovat ja silti se onnistui ylittämään ne rimaa hipomatta. Erinomaisuutensa ansiosta sille on turha odotella kotimaista kilpailijaa. (Sami Puola, Luontotupa)

Kirja on samaa taattua laatua kuin sudenkorentokirjakin, ellei jopa vieläkin parempi. Pienempi lajimäärä on antanut enemmän sivuja per laji ja tämän olet käyttänyt hienosti hyväksesi. Kuvia on enemmän, samoin lajikohtaista tietoa. Ei muuta kuin seuraavaa kirjaa odottelemaan. (Jarmo Latva, Helsinki)

Olen nii hullaantunu Sami Karjalaisen heinäsirkkakirjaha (ja häne erellisse, surenkorentokirjaha kans), et tahtoisin kauhiast oppi hahmottama niitte muaro. Mut sirkat o jotenki ihan kummi, niinko niis ei olis yhtesest valittu suuntta suunnittelus. Jalk mene sin ja ton ja polvi kääntty taappäi ja sarv sojotta. (Runoilija Heli Laaksonen)

Äänitettä kuunnellessa hahmottuu, miten monella tavalla Suomessa siritetään, surautellaan, säksätetään, tiksutetaan, rahisutetaan, napsutellaan ja kahistellaan. Tai jopa laulaa helskytellään. (Maria Haanpää, Voima 6/2009)

I love this book! The pictures are outstanding and so are the illustrations. (Göran Liljeberg, Ruotsi)

Ett verk som kommer att inspirera massor av naturfotografer att börja fotografera gräshoppor ... Med boken följer en cd med ljudinspelningar, läckert! (Pandros, www.fotosidan.se)

Alla kuvakaappaus Suomelaisen kirjakaupan sivuilta löytyneestä arvostelusta. heinasirkkakirjan-arvostelu-suomalaisen-sivuilla.jpg

Suomen heinäsirkat ja hepokatit

Suomen heinäsirkat ja hepokatit

Teksti: Sami Karjalainen

Valokuvat: Sami Karjalainen

Äänitykset: Sami Karjalainen

Ulkoasu ja taitto: Jukka Aalto

Toimitus: Arno Rautavaara

Koko: 21 cm x 26 cm

Sivumäärä: 207

Kuvitus: yli 200 luontovalokuvaa, runsaasti muutakin kuvitusta

Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Tammi

Ilmestymisaika: maaliskuu 2009

Kirjan mukana tulee CD, joka sisältää lajiemme äänet

ISBN 9789513144838

Linkit